Van sporten word je NIET slank!
Niet? Nee helaas, ondanks dat veel mensen zich de afgelopen weken in het zweet hebben gewerkt om dat perfecte zomerlijf (wat bijna niemand heeft) te krijgen zet dat sporten niet heel veel zoden aan de dijk. Natuurlijk waren al die inspanningen niet voor niets, want sport en bewegen is wél ontzettend goed voor de fysieke en mentale gezond!
Vanzelfsprekend verbruik je wel extra energie wanneer je gaat sporten, echter wordt vaak overschat hoe veel dit is. Wanneer ik me een uur in het zweet heb gewerkt door te spinnen verbrand ik 469 kcal, dit zijn ongeveer 2 marsen van 224 kcal, of drie corona`s van 148 kcal, maar niet eens 1 diepvriespizza, deze zijn gemiddeld maar liefst 624-959 kcal. Kortgezegd, ik moet dus veel moeite doen voor weinig.
Bovendien blijkt er maar een klein deel van ons energieverbruik te gaan naar sport en bewegen. Zo`n 10-30% van ons energe verbruik kunnen we beinvloeden door sport, terwijl we met voeding 100% energie inname kunnen regelen. Het smoesje, ‘Ik sport dit er wel weer af‘ werkt dus niet erg efficiënt, je kunt beter dat ongezonde eten en drinken laten staan.
Je merkt vaak in het begin dat je snel afvalt. Na een tijdje lijkt het effect te verminderen, dat klopt! Het lichaam is zo`n ‘geweldig apparaat’ dat past zich automatisch aan, nog intensiever sporten heeft dan geen effect meer op energieverbruik. Je gewicht stagneert of je komt zelfs weer een beetje aan.
Ook is het lichaam erg goed om ons een beetje tegen te werken als je door sport wilt afvallen. Je herkent de volgende situatie vast wel, die ongelofelijke honger of vermoeidheid na het sporten. Je gunt jezelf een extra portie eten of een relaxmomentje op de bank. Dit is compensatiegedrag van je lichaam. Er is meer energie verbruikt dan normaal, dus moeten we dit weer aanvullen door te eten of minder energie te verbruiken door te rusten. Wanneer je hier niet naar luistert heeft het lichaam nog zijn troef de ‘metabole compensatie’. Dan zorgt hij er gewoon voor dat je minder energie verbruikt in rust en hier kunnen wij niks, nakkes nada aan veranderen. Deze compensaties van het lichaam helpen natuurlijk niet echt mee als je die kilo`s kwijt wilt.
Waarom werkt ons lichaam nou niet eens een keertje mee? Wellicht vormt bovenstaand compensatiegedrag een onderdeel van ons vroegere survivalmechanisme. Het lichaam moest energie bewaren voor inspanningen in de toekomst. Niet iedereen zal precies hetzelfde reageren, maar het fenomeen is duidelijk waargenomen door onderzoekers.
Waarom denken we dan dat bewegen zoveel impact kan hebben? De fastfoodindustrie heeft hiervoor gezorgd. Aangezien fastfoodproducten zo slecht zijn, proberen ze de waan op te houden dat dit gecompenseerd kan worden door sport en bewegen. (O.a. door het sponsoren van sportevenementen, beweeginterventies en onderzoek naar obesitas) De fitnessbranche haakte hierop in en gebruikt afvallen als marketingstrategie.We worden dus eigenlijk gewoon voor de gek gehouden!
Wat kun je dan wel doen om af te vallen? Zorgen voor gezonde (natuurlijke) voeding en eventueel minder calorie inname. (Kijk eens onder mijn kopje FOOD voor lekere gezonde gerechten.) Zoals eerder gezegd heeft voedingsinname en veel grotere impact op ons energiebalans dan bewegen, bovendien kost het veel minder moeite! Betekend dit dat we niet meer hoeven te bewegen! NEE, JE MOET DIT ABSOLUUT BLIJVEN DOEN! Ik ben er groot fan en voorstander van, want het is ontzettend goed tegen hart- en vaatziekten, osteoporose, diabetes, dementie en talloze andere welvaartsziektes. Maak echter de volgende keer dat je je in het zweet werkt geen illusies meer over dat bikinilijf!
‘You cannot outrun a bad diet’ – Malhota
Bron: Belluz, J., Zarracina, J. (2016). Why you shouldn’t exercise to lose weight, explained with 60+ studies – Vox Retrieved from http://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-calories
[wpvideo zTIOHLzz]